Monday 16 March 2015

SAMBAL TOTOK JAWA

Haaaa... yg ni org JAWA mesti tau pnya...

Ni sambal jawa paling meletop!!! Anak jawa WAJIB pandai buat sambal ni baru boleh jadi menantu...hehehehe

JOM TRY BUAT...

SABAL TOTOK JAWA 


Bahan-bahannya:
Segenggam ikan bilis
10-15 tangkai cili padi kampung -potong 2 (takut meletup2)
3 biji cili merah-di potong2 sebelum digoreng(takut meletup2)
1 biji bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 inci belacan
Minyak utk menggoreng
Garam & sedikit gula
Limau kasturi -ikut suka

Caranya:
1. Mula-mula, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat &toskan.
2. Goreng seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat.
3. Kemudian goreng cili padi tadi. Pastikan anda menutup kuali, kalau tidak cili padi akan meletup-letup.
4. Tumbuk kesemuanya. Tapi kalau mahu ikan bilis yg terasa rangup ketika di makan, tumbuk kasar ikan bilis kemudian sekali.
5. Perahkan limau kasturi mengikut citarasa anda.

AMACAM...?? MUDAH KAN...?? JOM TRY

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment