Monday 16 March 2015

GULAI IKAN TEMENUNG / KARI IKAN KEMBUNG

GULAI IKAN TEMENUNG / KARI IKAN KEMBUNG

Orang utara panggil kari = "Gulai"

so kali ni kita tengok pulak resepi ni... 

GULAI IKAN TEMENUNG / KARI IKAN KEMBUNG



Bahan-bahan ( 4 orang makan )

2 ekor Ikan kembung
1 1/2 sd besar rempah kari ikan
1 sd teh jintan putih/jintan halus
2 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih dan 1 biji buah keras
setangkai daun kari
sedikit halba campur
garam dan gula secukup rasa
4 biji bendi muda
1 biji tomato segar
sedikit air asam jawa (kalu suka masam -lebihkan)
2- 3 sudu besar minyak masak
1 1/2 mangkuk air
2 -3 biji Cili padi

Cara-cara
Bawang putih,merah,buah keras dan jintan putih ditumbuk halus
Panaskan minyak , masukkan bahan yg ditumbuk,daun kari dan halba sehingga sedikit garing.
masukan rempah kacau dan masukkan sedikit air ,air asam jawa . Biarkan mendidih dan pecah minyak dan wangi.pastu masukan garam dan sedikit gula dan serbuk perasa jika suka.
masukkan ikan, alihkan dan masukkan air secukupnya
Biarkan mendidih dan akhir sekali masukkan bendi , tomato dan cili padi . angkat dan hidang bersama nasi panas,sambal belacan dan ikan goreng...pasti menyelerakan.


SELAMAT MENCUBA....

1 comment:

  1. Gulai Ikan temenug ni memang favourite, lebih-lebih lagi jika masih berasap.

    ReplyDelete